nie był oparty o mięso. W ostatnich latach, wraz z szerszym otwarciem się naszego społeczeństwa na świat i pochodzące z niego nowości, również i w Polsce pojawił się trend do sięgania po inne sposoby odżywiania.
Jednym z nich jest chociażby kuchnia wegańska. W skrócie mówiąc jest to korzystanie z kuchni, w której wyeliminowane całkowicie zostały produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również takie jak chociażby jaja, mleko, masło, czy też miód. Przepisy wegańskie, podobnie zresztą jak przepisy wegetariańskie, korzystają za to z pełną mocą ze wszelkich produktów pochodzenia roślinnego. Osoby korzystające z takiej diety zachwalają smaczność posiłków, prostotę ich przygotowywania, a także lepsze samopoczucie, jakie przyniosła im zmiana sposobu odżywiania.
Jeśli kucharz wie że uprawia własne
Kuchnia warzywna oferuje wyrafinowanie, ale z warzywami do samodzielnego przygotowania. Pracownicy Creative Homemaking uważają, że jest to nieskończenie smaczniejsze niż trzymanie się przetworzonej żywności.
Ponadto warzywa często inspirują do kreatywności, jeśli chodzi o to, co rośnie i co rośnie na talerzu. Jeśli kucharz wie, że uprawia własne warzywa, będzie chciał uprawiać tyle różnych warzyw, ile
Właśnie znalazłem kilka obszernych witryn z przepisami na weganie, które moim zdaniem warto dodać do zakładek.
Jedzenie wegańskie wiąże się z zakończeniem okrucieństwa wobec zwierząt, zwiększeniem witalności oraz korzyściami zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego.
Wiąże się to również z większą skutecznością radzenia sobie ze skutkami zmiany klimatu.
Oto różnorodność naszych przepisów – przepisy na śniadania, sałatki, zupy i gulasze, dania główne (przystawki), produkty w pudełku na lunch, potlucks, sosy/dressingi/ciastka do panierowania/burgery i slidery (przepisy wegańskie panierowane).